Vážka tmavá (Sympetrum danae)

Popis

Drobná vážka, z našich různokřídlic nejmenší. Dospělí samci jsou černohnědí až černí, se žlutými skvrnami, zejména na bocích hrudi a prvních článků zadečku, drobné párové skvrnky jsou i na konci na S7 a S8. Žluté skvrny s věkem tmavnou a mohou být nezřetelné. Oči jsou svr- chu tmavě rudohnědé, zespod tmavě zelenožluté. Samice a mladí samci jsou okrově žlutí, někdy s černavým kouřovým nádechem. Jejich diagnostickými znaky jsou tmavá trojúhelníková skvrna na vrchní straně hrudi a rozsáhlá černá kresba na bocích hrudi, kontrastující s jasně žlutým podkladem, a široký černý pruh na boku zadečku. Nohy obou pohlaví jsou černé, stejně jako plamky, které jsou však u čerstvě vylíhlých jedinců bílé.

Podobné druhy

Černě zbarvení samci jsou v našich krajích nezaměnitelní, podobné drobné tmavé druhy žijí nejblíže ve Středomoří. Samice a mladí samci se podobají jiným druhům r. Sympetrum, ale rozsáhlá černá kresba na bocích hrudi a výrazný černý pás na bocích zadečku záměnu vylučují, při pohledu svrchu pomůže i typický tmavý trojúhelník na hrudi.

Výskyt, habitat

Cirkumboreální druh, v Evropě rozšířen severně od Alp a Pyrenejí. Vážka tmavá preferuje kyselé vody všech poloh, obývá rašeliniště, slatiniště, zrašelinělé lesní rybníčky apod., i když je možné ji potkat i v mělkých vodách rybníků nebo zarostlých příkopů a tůní. Obvyklý je výskyt porostů ostřic, sítin a rašeliníku. Výskyt má celosezónní, obvykle však až od poloviny července do konce září.

Ohrožení

Druh nemá žádný status ohroženosti, na území ČR není ohrožen a nevyžaduje žádnou zvláštní ochranu.

Chování, zvyky

Samci posedávají na nízké vegetaci, obvykle s dobrým výhledem do okolí, případně v krátkých výletech obletují břehy, či přeletují nad litorálními porosty. Často se v letu zastavují na místě, zejména před usednutím. Páření probíhá na nízké vegetaci, trvá obvykle delší dobu. Vajíčka klade za letu, často v tandemu.

Larvy, svlečky

Všechny druhy rodu Sympetrum mají oči vyčnívající z obrysu hlavy (při pohledu zhora i zpředu) a břišní stranu zadečku bez tmavých skvrn. Larvy S. danae žijí v hustých rašeliníkovo-ostřicových porostech v mělkých hloubkách. Na rozdíl od výrazně otrněných larev rodu Sympetrum mají hřbetní a boční trny drobné. Nejvíce se podobají S. flaveolum, ale na rozdíl ostatních druhů nemají na S8 hřbetní trn, i boční trny na S8 jsou velmi malé.
2021-05-21T14:55:34+02:00
Přejít nahoru